• Snelle bezorging
  • Ruime keuze
  • Discreet pakket

Tips voor wie thuis drugs wil testen bij jongeren

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Tips voor wie thuis drugs wil testen bij jongeren

Wanneer een jongere zich op een manier gedraagt die ouders doet vermoeden dat er drugs in het spel zijn, is dat een zeer verontrustende situatie. Het kan moeilijk zijn om rechtstreeks vragen te stellen, en bovendien bestaat de mogelijkheid dat u als ouder vermoedt dat het antwoord dat u krijgt niet waarheidsgetrouw is.

In deze situatie kunnen drugs tests voor thuisgebruik zeer nuttig zijn. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het doel niet is om uitsluitend op de test te vertrouwen, maar om goede communicatie te bevorderen. Thuis tests kunnen zeer nuttig zijn om vermoedens van drugsgebruik te bevestigen of te ontkrachten. Ze mogen echter nooit op een ongevoelige manier worden gebruikt.

Laten we eens kijken hoe u als ouder deze nogal gecompliceerde situatie kunt aanpakken. Er zijn enkele dingen waar u zeer serieus over moet nadenken voordat u een cocaïnetest of een cannabis THC-test bestelt!

Waarom voelt u de behoefte om drugs tests uit te voeren?

Allereerst is het belangrijk om te identificeren wat u beschouwt als tekenen van drugsgebruik. Is het gedrag van de jongere veranderd, of zijn er misschien fysieke tekenen? Of heeft u mogelijk informatie gekregen van iemand die beweert dat uw kind drugs gebruikt?

Het is belangrijk om te begrijpen waarover u zich zorgen maakt, zodat u de situatie op een geïnformeerde manier kunt benaderen. U wilt misschien zelfs een therapeut raadplegen met ervaring op het gebied van drugsverslaving voordat u de volgende stap zet en een thuistest uitvoert.


Tekenen van drugsverslaving

Het kan ook verstandig zijn om uzelf op de hoogte te stellen van typische gedragspatronen en fysieke tekenen die kunnen duiden op het gebruik van specifieke drugs zoals cannabis en cocaïne. Bedenk echter dat gedragingen en fysieke tekenen niet hetzelfde zijn als bewijs van drugsgebruik.

Drug Typische gedragspatronen en fysieke tekenen
Cannabis Rode ogen, Vergrote pupillen, Trage reactietijd, Toegenomen eetlust, Lachbuien
Cocaïne Verhoogde energie en alertheid, Veel praten, Overmatig zelfvertrouwen, Verminderde eetlust, Vergrote pupillen, Rusteloosheid, Verstopte of lopende neus


Dit is slechts een algemeen overzicht, en u moet zich ervan bewust zijn dat mensen verschillend kunnen reageren op drugs. Veel hangt af van factoren zoals dosering, gezondheidstoestand van de persoon en of ze eerder aan de drugs zijn blootgesteld. Het is ook belangrijk om te onthouden dat veel van deze tekenen eigenlijk kunnen wijzen op iets heel anders.

Dit kan een medische aandoening of een levenssituatie zijn. Wanneer u vermoedt dat uw kind drugs gebruikt, moet u dit voorzichtig benaderen en altijd overwegen professionele hulp te zoeken voordat u een thuistest voorstelt.

Communicatie is de sleutel tot vooruitgang

Het is erg belangrijk dat ouders werken aan de communicatie tussen henzelf en hun kinderen. Een open dialoog kan het veel gemakkelijker maken om een tiener te benaderen die mogelijk drugs gebruikt. Mogelijk is zelfs geen drugstest nodig. Kies in plaats daarvan voor een open gesprek over het onderwerp, en u weet precies om welke stoffen het gaat.

Wanneer een tiener wordt geconfronteerd met beschuldigingen, kan dit leiden tot een situatie waarin hij zich in een defensieve positie bevindt en er een conflict ontstaat. Als u echter het onderwerp met empathie benadert en duidelijk uw bezorgdheid uit over het welzijn van de tiener, kan de reactie anders zijn.

U kunt beginnen met een gesprek over drugs en de bijbehorende risico's. Na zo'n gesprek kan het iets gemakkelijker zijn om te praten over een test. Als u hulp kunt krijgen van een externe persoon die kan optreden als degene die de test eist (bijvoorbeeld de andere ouder, een coach of leraar), kunt u als bondgenoot van uw kind optreden. Dit kan het veel gemakkelijker maken om de test te doorstaan door te beloven het daadwerkelijke resultaat niet te delen met degene die beweert dat het nodig is.


Kies het juiste type test

Er zijn verschillende soorten drugstests die drugsgebruik kunnen detecteren, zoals cocaïne, amfetaminen, opiaten en marihuana. U moet natuurlijk een test gebruiken die goed aansluit bij uw bezorgdheid en vermoedens.

Om de nauwkeurigheid te garanderen, moet u wat onderzoek doen en beter begrijpen waar het om zou kunnen gaan. Het heeft geen zin om een test uit te voeren die is ontworpen voor een drug die de tiener niet gebruikt. Zelfs als er tekenen en gedragingen zijn die lijken te wijzen op deze drug, heeft dat weinig zin.

Wanneer is het tijd om de test af te nemen

Als u en uw kind hebben afgesproken om een drugstest thuis uit te voeren, is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Lees de instructies van de test zorgvuldig door en zorg ervoor dat alles gereed is voordat u begint. U wilt misschien ook bespreken wat er hierna zal gebeuren, ongeacht of het resultaat positief of negatief is. Of u kunt ervoor kiezen dit niet te doen, om te zien of het resultaat positief of negatief is voordat u verdere beslissingen neemt.

Met het resultaat in de hand

Wat doet u wanneer u een positief of negatief resultaat van de drugstest krijgt? Het kan nuttig zijn om hier nu al over na te denken!

Positief resultaat 

Als blijkt dat uw vermoedens gegrond waren, is het belangrijk om niet boos te reageren. Maak van deze gelegenheid gebruik om te bespreken wat nu te doen. Uw kind heeft misschien gewacht op deze test als een opening om over het probleem te praten en uw hulp te krijgen. Toon uw steun en benadruk dat de gezondheid en veiligheid van de tiener voorop staan.

Negatief resultaat

Zelfs als de test negatief is, kan het toch een goede gelegenheid zijn om te praten over drugsgebruik en de gevolgen ervan. Werk ook aan het opbouwen van vertrouwen tussen u en uw kind.

Wanneer u extra hulp nodig heeft

Ongeacht het resultaat van de test kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. Er zijn artsen en therapeuten gespecialiseerd in het bieden van ondersteuning aan gezinnen waar vermoedens bestaan of bevestigd zijn dat een tiener drugs gebruikt.