Stel een diagnose met thuistests, is het mogelijk?
Gepubliceerd: datum door NordictestMet de term "diagnose" wordt bedoeld het proces van het beoordelen van symptomen en de gezondheidstoestand om vervolgens een behandeling voor te stellen. Een thuistest kan absoluut worden gebruikt om een diagnose te stellen en kan een belangrijk onderdeel zijn van uw reis naar een betere gezondheid.
Er zijn echter enkele concepten die moeten worden opgehelderd voordat u volledig vertrouwt op uw thuistests om voor uzelf te zorgen. Het is niet alsof de test vragen zal stellen die zeer relevant zijn voor een syfilistest, herpes, evenals een keelontstekingstest en andere ziekten.
Wie kan een diagnose stellen?
In Zweden zijn er geen specifieke regels over wie een diagnose mag stellen. Over het algemeen zijn het artsen of tandartsen die diagnoses stellen. Dit is een ongelooflijk belangrijk proces zodat u als patiënt de juiste zorg krijgt voor de symptomen waar u last van heeft.
Om een diagnose te stellen, maken artsen en andere medische professionals vaak gebruik van tests. Deze worden gebruikt om te bepalen of er bepaalde bacteriën of virussen verdacht worden. Tests zijn ook belangrijk voor toekomstige patiënten, omdat ze kunnen worden gebruikt om statistieken op te stellen en diagnosecodes te maken die toekomstige consultaties en behandelingskeuzes vergemakkelijken.
Een diagnose stellen met een thuistest
Als u een thuistest doet, kunt u bepalen of u een bepaalde infectie in uw lichaam heeft. De tests kunnen markers detecteren die aangeven dat u een bepaalde ziekte heeft. Dit kan worden getest met bloed, speeksel en urine.
In de praktijk kunt u dus een diagnose op deze manier krijgen. Als u merkt dat u symptomen heeft die wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening en een thuistest is positief, dan heeft u al een diagnose. Maar er zijn enkele dingen om te overwegen voordat u besluit om op deze manier een diagnose te stellen.
Wat voor soort ziekte test u?
Er zijn ziekten die zeer betrouwbaar thuis kunnen worden getest. Als u bijvoorbeeld diabetes heeft, moet u regelmatig uw eigen bloedsuikertests thuis doen om uw gezondheidstoestand regelmatig te controleren.
Voor urineweginfecties, seksueel overdraagbare aandoeningen en zwangerschap is het ook eenvoudig om betrouwbare tests uit te voeren. Deze laten duidelijk zien of u het markeringsmiddel heeft dat aangeeft dat u besmet bent of zwanger bent.
Tegelijkertijd zijn er ziekten die vergelijkbare markers en symptomen kunnen hebben. Dit is buitengewoon belangrijk om te onthouden. Als u twijfelt of u echt de ziekte heeft waarvoor u zich laat testen, is het verstandig om een arts te raadplegen die de ervaring en kennis heeft om een nauwkeurige diagnose te stellen.
Hoe nauwkeurig zijn thuistests?
Een thuistest kan betrouwbaar zijn, maar hoe nauwkeurig is het? Dit hangt af van het type test dat u gebruikt en hoe u deze correct uitvoert. Het gaat er niet alleen om of de test gevoelig genoeg is om de markers in uw lichaam te detecteren.
U moet er ook voor zorgen dat u:
- De test op de juiste manier uitvoert volgens de instructies. Als iets onduidelijk is, is het beter om dit eerst op te helderen in plaats van zelf beslissingen te nemen.
- De test op het juiste moment uitvoert. Als u te vroeg test op een bepaalde infectie, heeft u deze mogelijk nog steeds, zelfs als de test deze niet detecteert.
- Niet te lang wacht op het resultaat. Een snelle test mag niet worden gebruikt op een manier waarop het resultaat lang nadat het daadwerkelijk verschijnt wordt afgelezen. Dit kan ook leiden tot een onjuist resultaat!
Zelfs als de beste thuistests correct zijn, kunnen er soms fouten optreden. Hier zijn veel redenen voor. Als u symptomen heeft en toch een negatief resultaat krijgt, kan dit natuurlijk te wijten zijn aan het feit dat u een andere ziekte heeft. Maar wees u ervan bewust dat de test mogelijk niet heeft gedetecteerd dat u eigenlijk de infectie heeft waarvoor u bang bent.
De thuistest is een bevestiging, geen diagnose
Het is belangrijk om te beseffen dat een thuistest kan fungeren als een belangrijke bevestiging. Het zal u echter geen diagnose geven zoals een arts of andere zorgverlener dat kan. Of u nu positieve of negatieve resultaten krijgt met de tests die u thuis doet, het is belangrijk om ze op te volgen met een consult.
Soms moeten er geavanceerdere tests worden uitgevoerd om een diagnose te stellen. Zoals ik al zei, kunnen de symptomen lijken op een andere ziekte. Het kan dus nodig zijn om die ziekte te testen om deze uit te sluiten. Dit is niet iets waar u zelf aan denkt, omdat u niet de medische achtergrond heeft om te beseffen dat het iets anders kan zijn.
Wanneer ziekten asymptomatisch zijn
Er zijn zogenaamde asymptomatische ziekten. Dit betekent dat u een infectie draagt zonder symptomen te hebben. Met thuistests kunnen deze ziekten echter over het hoofd worden gezien om twee redenen:
- Er wordt geen thuistest uitgevoerd omdat er geen symptomen zijn.
- De test is niet gekalibreerd om de latente infectie te detecteren.
Interpretatie van de resultaten
Het is dus het beste om een arts of andere medische professional te raadplegen om een juiste diagnose te stellen. Er zijn echter daadwerkelijk tests waarvoor u dat niet hoeft te doen. Zwangerschapstests zijn hiervan een goed voorbeeld.
Als u voor uw eerste echografie gaat en aangeeft dat uw menstruatie is uitgebleven en dat u een positieve zwangerschapstest heeft gedaan, is er geen nieuwe test nodig. Hier zien we dat de test voldoende kan zijn om een diagnose te stellen die u zelf stelt.
Diagnose en behandeling opvolgen
Diagnose is één ding en behandeling is een ander. Uw test zal u niet vertellen wat u moet doen om u beter te voelen of hoe u een gezonde zwangerschap kunt ondersteunen. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden. Wanneer we de thuistest beschouwen als onderdeel van de weg naar de juiste behandeling, is dit fenomenaal.
Wanneer u een positief resultaat krijgt, moet u doorgaan naar de volgende stap van de behandeling. Hier heeft u veel mogelijke opties. Niet alle ziekten vereisen medische zorg. Tegenwoordig zijn er in Zweden veel alternatieve behandelingen beschikbaar. Deze kunnen een optie zijn voor degenen die niet ernstig ziek zijn, maar bijvoorbeeld hun immuunsysteem willen versterken na een antibioticabehandeling voor keelontsteking.