• Snelle bezorging
  • Ruime keuze
  • Discreet pakket

Salmonella en huisdieren, kunnen ze elkaar besmetten?

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Salmonella en huisdieren, kunnen ze elkaar besmetten?

Als je jezelf wilt laten testen op salmonella, is het belangrijk om te overwegen waar deze besmetting vandaan komt. Over het algemeen krijgen we salmonella meestal binnen via water of voedsel dat besmet is. Wanneer rauw voedsel wordt gemengd met bereid voedsel, neemt het risico toe en goede hygiëne in de keuken is erg belangrijk om verspreiding van infecties te voorkomen.

Maar nu heeft een thuistest aangetoond dat je daadwerkelijk salmonella bij jou thuis hebt. Kan dit afkomstig zijn van huisdieren en is er nu een risico dat de kat, hond of vogel ook ziek wordt? Laten we eens wat dieper ingaan op dit onderwerp om te begrijpen hoe het zit met de overdracht van salmonellabesmetting tussen mens en dier.

Salmonella kan worden overgedragen van huisdieren op mensen

Ten eerste moeten we benadrukken dat zowel mensen als dieren besmet kunnen raken met salmonella. Het is dus zeker mogelijk dat zowel jij als jouw huisdier door de infectie worden getroffen. De bacterie kan ziekte veroorzaken bij zowel mensen als dieren, en er is een risico op overdracht.

Het is cruciaal om te begrijpen hoe de besmetting kan worden overgedragen om jezelf en je huisdier te beschermen. We moeten dus de verspreiding in kaart brengen voordat we verder gaan met meer informatie over symptomen van salmonella bij huisdieren en mensen.


Hoe salmonellabacteriën zich verspreiden

Salmonella kan op verschillende manieren worden verspreid tussen huisdieren en mensen. Het is belangrijk om te beseffen dat huisdieren salmonellabacteriën kunnen dragen zonder symptomen te vertonen. De bacterie bevindt zich in de ontlasting van het dier en kan op die manier worden overgedragen op mensen.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Huisdier Overdracht naar mensen
Reptielen (schildpadden, hagedissen, slangen)
Direct contact met het dier of indirect via verontreinigde oppervlakken (terrarium, speelgoed).
Kleine knaagdieren (hamsters, muizen)
Hantering van de dieren of hun kooien en accessoires.
Gevogelte (kippen, eenden)
Direct contact met de dieren of hun uitwerpselen, en indirect via verontreinigde eierschalen.
Katten
Indirect door contact met verontreinigde voorwerpen (kattenbak, voerbakken). Hoewel minder vaak voorkomend, kunnen katten die rauw vlees of kleine dieren consumeren ook de bacterie dragen.
Honden
Indirect door contact met verontreinigde voorwerpen (hondenspeelgoed, voerbakken). Net als bij katten kunnen honden die rauw vlees eten of in contact komen met geïnfecteerde dieren de bacterie dragen.

Wat eet jouw huisdier?

Iets om over na te denken is het soort voeding dat je jouw huisdier geeft. Er is een beweging die pleit voor het geven van rauw voedsel aan huisdieren. Dit wordt beschouwd als meer in lijn met hoe bijvoorbeeld een kat in het wild zou eten.

Wat we ons moeten realiseren is dat rauw vlees voor de kat ook kan betekenen dat de kat salmonellabacteriën binnenkrijgt. Deze bacteriën belanden vervolgens in de grond in je moestuin en nu bestaat het risico dat je via je eigen wortels ook salmonellabacteriën binnenkrijgt.


Er is diervoeding die speciaal is ontwikkeld met het oog op het risico van bacteriële verspreiding tussen huisdieren en mensen. Kijk eens naar dit soort diervoeding om te zien of je mogelijk kunt voorkomen door de juiste voeding voor je huisdier te kiezen.

Salmonellasymptomen bij dieren en mensen

Mensen die besmet raken met salmonellabacteriën kunnen de ziekte Salmonellose krijgen. De symptomen zijn meestal diarree, koorts en buikpijn. Dieren die besmet raken vertonen niet altijd duidelijke symptomen van infectie. Sommige kunnen vergelijkbare maagproblemen hebben als mensen. Dit kan ook braken omvatten.

Wat kun je doen om verspreiding van infecties te voorkomen?

Er zijn veel dingen die je kunt doen om verspreiding tussen huisdieren en mensen te voorkomen. Het is hierbij vooral belangrijk om te onthouden dat dieren besmet kunnen zijn zonder symptomen te vertonen. Je kunt niet verwachten dat een ontlastingsmonster van een mens op dezelfde manier zal werken bij een dier.

Gezien dit is het dus verstandig om altijd voorbereid te zijn op het feit dat er salmonellabacteriën in de lichaamsvloeistoffen en ontlasting van je dier kunnen voorkomen. Het is niet nodig om het dier preventief te testen.

Doe het volgende:

1. Was je handen en leer anderen hun handen te wassen

Wees grondig met handhygiëne, vooral na het verzorgen van je huisdier. Je bent natuurlijk een goed voorbeeld voor je kinderen en anderen in je huishouden, maar praat er ook over. Leg aan de mensen in je huis uit hoe belangrijk handen wassen is en waarom.

Als een kooi is schoongemaakt, voelt het misschien niet nodig om je handen te wassen als er handschoenen zijn gebruikt. Maar hier is het echt belangrijk om extra voorzichtig te zijn. Hetzelfde geldt wanneer je gereedschap uit de kooi van het dier of speelgoed haalt om deze in de keuken schoon te maken.

2. Houd de omgeving van het dier schoon

Zorg ervoor dat de kooi of de omgeving van het dier altijd schoon is. Een hondenhok moet net zo schoon worden gehouden als jouw huis. Verschoon het strooisel en verwijder afval om het risico op bacteriegroei te verminderen. Zorg er ook voor dat oppervlakken droog en schoon zijn.

3. Scheid de voedselbereiding

Zorg ervoor dat jouw voedsel en het voedsel van het huisdier gescheiden blijven. Bewaar geen voer op dezelfde plaats als het voedsel voor jou en jouw familie. Wees ook voorzichtig om niet tegelijkertijd voedsel voor huisdieren en voedsel voor mensen klaar te maken.

4. Beperk het contact met het gezicht

Sommigen zullen misschien vinden dat dit te veel gevraagd is. Maar feit is dat direct contact van het huisdier met het gezicht de kans op verspreiding van salmonellabacteriën tussen dieren en mensen vergroot. Wees je hiervan goed bewust wanneer je besluit je hond of je kind in het gezicht te laten likken.

5. Leer je kinderen

Kinderen kunnen bijzonder vatbaar zijn voor infecties en ze kunnen ook de bron van verspreiding tussen dieren en mensen zijn. Het is vooral belangrijk om kinderen te leren hoe ze met dieren moeten omgaan en welke hygiëne daarbij hoort. Als het kind bijvoorbeeld met de hond gaat wandelen en dingen zoals poep opruimen met een zakje, moet je er extra op letten dat dit wordt gevolgd door correct handen wassen.


Wat te doen als je vermoedt dat je huisdier salmonella heeft?

Als je vermoedt dat jouw huisdier salmonella heeft, neem dan contact op met een dierenarts voor advies en mogelijk behandeling. Neem dit niet lichtzinnig op. Onbehandelde salmonella is niet alleen een risico voor het dier, maar ook voor jou en je familie als de infectie zich zou verspreiden.