• Snelle bezorging
  • Ruime keuze
  • Discreet pakket

Hoe herpes de mentale gezondheid kan beïnvloeden

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Hoe herpes de mentale gezondheid kan beïnvloeden

Ondanks het hoge aantal mensen dat elk jaar wordt getroffen door het herpes simplex-virus, blijft deze infectie gestigmatiseerd. In feite is het niet ongewoon dat degenen die het virus oplopen, ook mentaal en emotioneel worden getroffen. Het is erg belangrijk om hiervan bewust te zijn. Zowel voor degenen die geïnfecteerd zijn als voor degenen die dicht bij een persoon leven die het herpesvirus draagt.

Laten we eens nader kijken naar de relatie tussen herpes en mentale gezondheid om te begrijpen hoe belangrijk het is om op de juiste manier om te gaan met het emotionele aspect van een herpesinfectie.

Hoe herpes uw psyche kan beïnvloeden

Fysiek gezien weten de meeste mensen wat een herpesinfectie inhoudt. Blaasjes rond en in de mond bij koortslip en blaasjes en zweren in het genitale gebied bij genitale herpes. Het is natuurlijk moeilijk om dit te doorstaan en voor velen kan herpes een breed scala aan emotionele reacties veroorzaken.

Wanneer u een positieve herpestest krijgt, kunt u zich voelen:

  • Schok
  • Boosheid
  • Verdriet
  • Schaamte
  • Verrassing
  • Hulpeloosheid
  • Angst

Deze gevoelens hebben vaak te maken met het stigma rond herpes, maar niet alleen dat. U kunt bijvoorbeeld boos zijn op een partner van wie u vermoedt dat hij of zij u heeft besmet. Of u kunt bang zijn dat u de infectie nu aan anderen kunt doorgeven. Het kan ongelooflijk stressvol zijn om te realiseren dat u nu een infectie heeft die ook anderen kan treffen.


Ook al behoort herpes tot de groep seksueel overdraagbare infecties, het is belangrijk te onthouden dat dit virus ook op andere manieren kan worden verspreid. U kunt zich bijvoorbeeld plotseling hopeloos voelen als u zich realiseert dat het moeilijk voor u zal zijn als ouder en partner om te voorkomen dat anderen in contact komen met uw lichaamsvloeistoffen.

Het stigma zelf kan leiden tot gevoelens van isolatie omdat u bang bent om veroordeeld of afgewezen te worden door uw partner en familie als ze erachter komen. Als ze er al achter komen. Het is helemaal niet ongebruikelijk dat mensen die ontdekken dat ze herpes hebben, deze informatie voor zichzelf houden. Een dergelijk groot geheim voor zichzelf houden kan ook negatieve psychologische effecten hebben.

Wanneer we geheimen bewaren, verandert onze manier van communiceren met anderen. Dit kan schadelijk zijn voor onze nauwe relaties en ook voor hoe we onszelf zien. Op deze manier kan herpes als een geheim echt nadelige gevolgen hebben voor de psyche.


Angst en depressie veelvoorkomend bij mensen met herpes

Vandaag de dag weten we dat mensen die gediagnosticeerd zijn met herpes vaak lijden aan angst en depressie. Dit kan komen door de angst dat het virus weer opflakkert en de zorg dat het naar anderen wordt overgedragen. Wanneer deze gedachten voortdurend aanwezig zijn in de geest, is er altijd een gevoel van angst in het lichaam. Dit is niet goed voor uw psyche en ook niet voor uw fysieke gezondheid omdat het stress met zich meebrengt.

Sommige mensen ervaren alleen angst met betrekking tot sociale en romantische relaties. Dit kan de mogelijkheid om nauwe banden aan te gaan beïnvloeden en uiteindelijk tot isolatie leiden, wat natuurlijk niet goed is.

Stigma en uw mentale gezondheid

Het stigma kan een cruciale rol spelen bij de psychische problemen die kunnen worden geassocieerd met herpes. Negatieve opvattingen over uzelf kunnen gevoelens van schaamte en schuld versterken. Dit kan worden versterkt door desinformatie die online wordt verspreid. Het sociale stigma dat nog steeds heerst rond herpes kan leiden tot verdere isolatie en individuen ontmoedigen om informatie, ondersteuning en behandeling te zoeken. Dit kan leiden tot verslechtering van de mentale gezondheid.

Hoe kunt u de mentale druk aanpakken?

Als u een test hebt gedaan en hebt vastgesteld dat de symptomen die u heeft tekenen zijn van een herpesinfectie, is het erg belangrijk om u bewust te zijn van hoe dit u mentaal kan beïnvloeden. Het is nu tijd om strategieën te gebruiken om om te gaan met een periode die behoorlijk stressvol en moeilijk kan zijn.


Het is cruciaal voor degenen die getroffen zijn door herpes om de psychologische effecten van de infectie aan te pakken en te erkennen. Laten we eens kijken naar enkele goede strategieën om de emotionele en mentale uitdagingen voor de gezondheid aan te pakken.

1. Zoek juiste informatie

Het is belangrijk om u te informeren over herpes om de aandoening te demystificeren. Met meer kennis neemt de angst af. Informatie kan het gemakkelijker maken om verwachtingen te beheren met betrekking tot uitbraken en overdracht van infecties naar anderen.

2. Zorg ervoor dat u professionele ondersteuning krijgt

Als u kunt praten met een specialist, kan dit van grote hulp zijn. Dit stelt u in staat om uw gevoelens te uiten en strategieën voor coping te bespreken die goed voor u kunnen werken. Een therapeut met ervaring in seksueel overdraagbare aandoeningen kan begeleiding bieden bij het omgaan met stigma, het opbouwen van zelfvertrouwen en het omgaan met relaties.

3. Sluit u aan bij een ondersteuningsgroep

Het is ook erg nuttig om lid te worden van een soort ondersteuningsgroep. U kunt dit lokaal doen waar u woont of online. In een ondersteuningsgroep komt u in contact met anderen die uw ervaringen delen. Het gevoel van verbondenheid vermindert het isolement en tegelijkertijd kunt u nieuwe kennis en inzichten opdoen die u helpen herpes beter aan te pakken.

4. Werk aan goede communicatie

U zou ook meer moeten leren over hoe u met anderen kunt communiceren over uw herpes. Het kan eng zijn om te onthullen dat u herpes heeft, maar tegelijkertijd is dit iets dat de last van het geheim verlicht. De onthulling maakt ook deel uit van het vertrouwen dat u in uw relatie opbouwt.


5. Zorg voor uzelf

Leer meer over hoe u voor uzelf kunt zorgen om een beter leven te leiden met herpes. Dit kan het juiste soort lichaamsbeweging voor u omvatten, gezond eten en mindfulness. Wanneer u uw algehele welzijn verbetert, heeft dit natuurlijk een positief effect op uw psyche.

Leef uw leven met herpes

Het is belangrijk om te onthouden dat een herpesinfectie uw waarde of vermogen om betekenisvolle relaties te hebben niet bepaalt. Door zowel de fysieke als de emotionele aspecten van de infectie aan te pakken, gaat u op weg naar een bevredigend leven. Uw reis naar acceptatie en welzijn is persoonlijk en kan tijd en ondersteuning vergen. Maar door te focussen op leren en ervoor te zorgen dat u wordt omringd door mensen die begrijpen, kunt u een goed leven leiden met herpes. Zowel fysiek als mentaal!