• Snelle bezorging
  • Ruime keuze
  • Discreet pakket

Verlaag uw CRP-waarde – Enkele tips en adviezen

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Verlaag uw CRP-waarde – Enkele tips en adviezen

Als u een hoge CRP-waarde heeft, betekent dit dat u een hoger niveau van ontsteking in het lichaam heeft. Ongeacht de ziekte kan het interessant zijn om te werken aan het verlagen van de CRP-waarde, simpelweg om de ontsteking te verminderen en zich beter te voelen.

We zullen nader bekijken wat u zelf kunt doen om uw CRP-waarde te verlagen, wat zeer positieve effecten kan hebben op toekomstige behandelingsmogelijkheden en uiteraard ook op uw welzijn. Maar eerst zullen we een interessant aspect bespreken dat niet iedereen kent: er zijn namelijk momenten waarop hogere CRP-waarden goed nieuws kunnen zijn.

Hogere CRP-waarden kunnen goed zijn

We hebben eerder CRP en auto-immuunziekten besproken en aangetoond dat CRP niet altijd hoog is bij auto-immuunziekten. Een voorbeeld hiervan is de ziekte SLE, waarbij het immuunsysteem reageert op genetisch materiaal van de eigen lichaamscellen en auto-antilichamen vormt.

Het is wanneer deze auto-antilichamen reageren met materiaal van dode cellen dat de productie van interferon begint. Interferon, samen met andere signaalstoffen, zal ontstekingen veroorzaken.

Patiënten met SLE hebben dus ontstekingen in het lichaam, maar hun CRP-waarden zijn lager dan verwacht. Uit dierstudies is gebleken dat de toediening van het CRP-eiwit het ziekteverloop zou kunnen verlichten. Dit komt doordat het CRP-eiwit het interferon kan onderdrukken dat de ontsteking triggert.

Dit is het tegenovergestelde van wat er gebeurt bij andere ziekten, waarbij interferon juist in hogere doses nodig is om de infectie te vertragen en het virus moeilijker te laten verspreiden in het lichaam. Wanneer we dit beseffen, moeten we ook begrijpen dat de CRP-waarde niet noodzakelijkerwijs verlaagd hoeft te worden om de ontsteking te verminderen.

Maar met dit gezegd zijnde, weten we uit ervaring dat veel ziektebeelden verbeteren met een verminderde ontsteking in het lichaam. Laten we dus eens kijken hoe u uw CRP-waarde en daarmee ook de ontsteking in uw lichaam kunt verminderen.

Kies voor een ontstekingsremmend dieet

Tegenwoordig is het bekend dat uw dieet op een fantastische manier kan beïnvloeden hoe u zich voelt. Het gaat niet alleen om het verkrijgen van energie of het eten van dingen die goed zijn voor de maag. Wanneer u kiest voor een dieet dat rijk is aan groenten en fruit, kan dit de ontsteking aanzienlijk verminderen.

Fruit en groenten zitten vol antioxidanten en polyfenolen die oxidatieve stress en ontstekingen bestrijden. Kies vooral voor fruit en groenten met diepe, rijke kleuren om voldoende polyfenolen binnen te krijgen.

Neem omega-3 vetzuren

Omega-3 is een vetzuur waarvan u waarschijnlijk wel eens heeft gehoord. Het komt voor in vettere vissen zoals zalm, makreel en sardines. Daarnaast kunt u dit zuur verkrijgen via lijnzaad en walnoten, zodat zelfs een veganist voldoende omega-3 via het dieet kan binnenkrijgen.


Er is aangetoond dat dit vetzuur werkt tegen ontstekingen, dus regelmatige inname wordt aanbevolen. Als het moeilijk is om dit vetzuur via het dieet binnen te krijgen, kunt u supplementen overwegen. Er zijn verschillende merken die omega-3 supplementen van zeer hoge kwaliteit produceren.

Volkoren producten zijn goed om ontstekingen te verminderen

Met volkoren producten krijgt u meer vezels binnen, en een verhoogde vezelinname heeft aangetoond dat het de CRP-waarden verlaagt. U moet kiezen voor producten zoals zilvervliesrijst, quinoa, volkoren meel en havermout in plaats van geraffineerde granen.

Veel mensen die deze overgang maken, bijvoorbeeld van witte rijst en meel naar volkoren varianten, merken vrij snel een verschil in hoe ze zich voelen. Daarnaast kan een dieet rijk aan volkoren producten goed zijn voor degenen die zich energieloos voelen, wat vaak gepaard gaat met ontstekingen in het lichaam.

Eet veel noten en zaden

Noten en zaden bevatten gezonde vetten. Niet alleen omega-3 in walnoten. Er zijn ook andere soorten vetten, evenals eiwitten en vezels die samen een kalmerend effect hebben op ontstekingen. Wanneer u een geschikte snack kiest, kan het verstandig zijn om een kaneelbroodje te vervangen door een handvol noten en zaden.


Let op uw gewicht

Overgewicht is zorgwekkend, vooral wanneer het zich rond de buik ophoopt. Dit wordt geassocieerd met verhoogde ontsteking en hogere CRP-waarden. Afvallen kan de CRP-waarden aanzienlijk verlagen.

Degenen die niet overgewicht hebben, moeten zich toch bewust zijn van viscerale vet, buikvet, dat zich direct op de organen bevindt. Slank zijn betekent niet dat u uw dieet niet hoeft te herzien voor de gezondheid. Mensen met een normaal gewicht lijden ook aan auto-immuunziekten, dus neem maatregelen om het lichaam te helpen viscerale vet te verbranden door insulinevriendelijk voedsel te eten en eventueel periodiek vasten te beoefenen.

Regelmatige lichaamsbeweging doet wonderen

Regelmatige lichaamsbeweging is een effectieve manier om ontstekingen te verminderen. Het gaat voornamelijk om bewegingsvormen zoals stevig wandelen, hardlopen, zwemmen of fietsen gedurende 30 minuten op meerdere dagen per week. Als u dit doet, kunt u snel een verschil zien in uw CRP-waarde.

Werk aan uw stressbeheer

Het kan moeilijk zijn om nooit gestrest te zijn, maar u kunt hier iets aan doen door een redelijker schema te hebben en meer hulp te krijgen wanneer dat nodig is. Daarnaast kunt u werken met meditatie, yoga, mindfulness en ademhalingsoefeningen om stress te verminderen. Deze maatregelen kunnen snel ontstekingen in het lichaam verminderen.

Wat moet u vermijden?

Als het gaat om voeding, is het goed om geraffineerde producten die veel suiker bevatten te vermijden. U kunt de witte suiker volledig elimineren, omdat u voldoende glucose binnenkrijgt via fruit en volkoren producten. Een veelgehoord advies is om zo dicht mogelijk bij de natuur te eten. Hoe meer een voedingsproduct is bewerkt, hoe groter het risico dat het stoffen bevat die een ontstekingsreactie in het lichaam kunnen veroorzaken.

Het wordt natuurlijk ook aanbevolen om te stoppen met roken en het alcoholgebruik te verminderen. Zowel roken als alcohol zijn bekende factoren voor verhoogde ontsteking. Als u volledig stopt met beide, kan dit uw CRP-waarde dramatisch verlagen.

Tot slot, maar niet minder belangrijk, kunt u ook supplementen overwegen die kunnen helpen bij ontstekingen. We hebben omega-3 genoemd, maar het kan ook voordelig zijn om kurkuma, vitamine C en vitamine E te gebruiken om een krachtige antioxiderende werking in het lichaam te krijgen. Dit zal u ook van pas komen bij andere soorten infecties zoals herpes en gonorroe.