• Snelle bezorging
  • Ruime keuze
  • Discreet pakket

Angst voor naalden - Hoe maak je gezondheidstests eenvoudiger?

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Angst voor naalden - Hoe maak je gezondheidstests eenvoudiger?

Het is helemaal niet ongebruikelijk om bang te zijn voor naalden, en sommige mensen ervaren zo'n paniek dat ze vermijden om gezondheidstests te ondergaan. Hoe ga je om met de angst voor naalden wanneer je eigenlijk tests moet doen om te bepalen of je een ziekte hebt of dat je een tekort aan vitamines en mineralen hebt?

Met de angst voor naalden kunnen routinetests ongelooflijk pijnlijk worden, en er zijn ook thuistests die een prik vereisen. Angst kan ertoe leiden dat je gezondheidscontroles overslaat die zo belangrijk voor je kunnen zijn. Laten we eens kijken naar de alternatieven en strategieën die je kunt gebruiken om de angst te behandelen en om het afnemen van monsters gemakkelijker en minder stressvol te maken.

Overweeg de mogelijkheid van thuistests

Tegenwoordig is het mogelijk om jezelf te testen op veel verschillende ziekten en tekorten thuis. Het is niet alleen prettig om bijvoorbeeld jezelf thuis te testen op seksueel overdraagbare aandoeningen omdat het privé is. Voor degenen die stress ervaren in de omgeving van een kliniek kan een thuistest een fantastische oplossing zijn.

Tegenwoordig kun je alles testen, van cholesterol tot bloedsuikerspiegel, met eenvoudige kits. Wanneer je een bloedmonster moet nemen met een thuistest, gaat het meestal om een zeer kleine hoeveelheid bloed. Misschien slechts een paar druppels, of zelfs minder.

Met een eenvoudige vingerprik krijg je de benodigde hoeveelheid. Dit is niet te vergelijken met een bloedmonster dat wordt afgenomen in een buis met een naald. Zo kunnen we zien dat de thuistest een alternatief kan zijn dat helemaal niet zo angstaanjagend is als traditionele bloedafnames.

Je hebt een dubbel voordeel met het comfort van thuis en de mogelijkheid om op een anonieme manier te testen. Je hebt gemoedsrust en krijgt vaak direct thuis de resultaten. Wanneer je monsters moet opsturen voor analyse in het laboratorium, verloopt alles ook rustig en veilig, zonder dat je met verschillende mensen in een gezondheidskliniek hoeft te bespreken waarvoor je wordt getest.

Snelle thuistest zonder prik

Tests zonder naaldprik

Voordat we ingaan op enkele strategieën voor mensen die bang zijn voor naalden, is het belangrijk op te merken dat er veel tests zijn die geen bloed of naaldprik vereisen. Het kan zijn dat wat je moet testen, zonder naald kan worden getest.

Voorbeelden van gezondheidstests die geen naaldprik vereisen:

Test Beschrijving Veelvoorkomende toepassingen
Speekseltest Gebruikt een kleine hoeveelheid speeksel om verschillende aandoeningen of infecties te detecteren.
Hormoonspiegels, genetische tests, drugstesten.
Urineonderzoek
Analyseert urine om ziekten, aandoeningen of het gebruik van stoffen op te sporen.
Zwangerschapstest, drugstesten, nier- en urineweginfecties.
Ademtest
Meet componenten in uitgeademde lucht.
H. pylori-infectie (veroorzaakt maagzweren), alcoholniveaus.
Swab-test Gebruikt een wattenstaafje om monsters uit de keel, neus of andere delen van het lichaam te verzamelen.
Keelontsteking, griep, COVID-19, sommige seksueel overdraagbare aandoeningen.
Ontlastingsonderzoek Analyse van monsters van ontlasting om problemen met het spijsverteringsstelsel te identificeren, zoals bloed in de ontlasting.
Darmgezondheidstests, bloed in de ontlasting, parasieten.
Huidschraapsel
Inhoudt het nemen van een klein monster van huidcellen voor analyse.
Schimmelinfecties, huidaandoeningen.
Traanvloeistofanalyse
Gebruikt een kleine hoeveelheid traanvocht voor tests, vaak met behulp van speciale strips.
Oogaandoeningen, sommige systemische ziekten.
Transdermale sensoren
Draagbare apparaten die op de huid worden bevestigd om de gezondheidstoestand te monitoren.
Bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten, hartslag.


Enkele strategieën om de angst voor naaldprikken te overwinnen

Of je nu beseft dat je geprikt moet worden om bloed te krijgen voor een thuistest of dat je een traditionele bloedtest met een naald in een kliniek moet ondergaan, het is goed om een strategie te hebben. Je kunt de angst voor naalden beheren met de volgende strategieën:

1. Informeer degene die het bloed afneemt

Laat de persoon die het bloed afneemt weten dat je bang bent voor naalden. Dit is helemaal niet vreemd en er zijn verpleegkundigen die hierin gespecialiseerd zijn. Zij kunnen het bloed afnemen op een manier die jou geruststelt.

Dit kan betekenen dat je een verdovende crème op de prikplaats krijgt zodat je de prik niet voelt, evenals ontspanningstechnieken. Wanneer de bloedafname stap voor stap wordt uitgevoerd op een manier die voor jou rustgevend aanvoelt, zul je het kunnen doorstaan!

2. Werk met afleiding

Als iemand anders het bloed bij je afneemt, heb je de vrijheid om jezelf af te leiden. Dit is een methode die voor veel mensen goed werkt. Je kunt naar muziek luisteren, spelletjes spelen op je telefoon of zelfs met een stressbal spelen. Doe wat nodig is om je niet te focussen op de bloedafname zelf.

Wanneer je thuis een test met een naaldprik moet doen, kan dit gemakkelijker zijn omdat je juist heel gefocust bent. Je kunt het gevoel hebben dat je in controle bent, en het kan dan helemaal niet zo onaangenaam zijn. Natuurlijk hangt het veel af van waarom je de bloedafname onaangenaam vindt. Over het algemeen wordt angst voor naalden behandeld met cognitieve gedragstherapie, maar in sommige gevallen kan het zo eenvoudig zijn dat je het aankan met afleiding of door zelf de prik uit te voeren.


3. Leer ademhalingstechnieken

Een andere populaire methode voor mensen die bang zijn voor naalden is diepe ademhalingen of geleide ademhaling. Deze technieken kunnen je worden aangeleerd door het medisch team dat de test uitvoert of via YouTube. Op Spotify vind je ook veel ademhalingsoefeningen die je kunt voorbereiden voordat je de test doet.

Met ademhalingsoefeningen kun je de angst die je voelt verminderen terwijl de fysieke spanning afneemt. Hierdoor wordt het veel gemakkelijker om de test te doorstaan, zelfs als je de situatie niet prettig vindt.

4. Gebruik een verdovende crème

We hebben dit genoemd, en er zijn eigenlijk verschillende verdovende crèmes die je kunt gebruiken om een bloedafname te doen zonder de prik te voelen. Meestal is dit iets dat een verpleegkundige of arts kan toedienen. Maar in sommige gevallen kun je een kleine hoeveelheid krijgen die je thuis kunt gebruiken voordat je een test doet.

Er zijn vrij verkrijgbare verdovende crèmes zoals Emla die je kunt kopen als je bang bent dat een naaldprik bij een thuistest pijn zal doen.

5. Blootstellingstherapie

Als je een diepere angst hebt, kan therapie de beste weg voor je zijn. Naast cognitieve gedragstherapie kun je ook blootstellingstherapie ondergaan. Dit is een vorm van therapie die je geleidelijk blootstelt aan datgene waar je bang voor bent. Dit gebeurt op een gecontroleerde manier, zodat je angst kan verminderen en misschien zelfs helemaal verdwijnen.