• Snelle bezorging
  • Ruime keuze
  • Discreet pakket

Nieuwe behandelingsmethoden voor prostaatkanker

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Nieuwe behandelingsmethoden voor prostaatkanker

In de afgelopen jaren zijn er goede nieuws geweest voor mannen bij wie prostaatkanker is vastgesteld en die een behandeling nodig hebben die het leven verlengt en tegelijkertijd de kwaliteit van leven verbetert. Er zijn nieuwe behandelingsmethoden ontwikkeld die de overlevingskansen daadwerkelijk lijken te vergroten.

Een op de vijf Zweedse mannen krijgt tijdens zijn leven de diagnose prostaatkanker. Met andere woorden, velen hebben echt behoefte aan de hoop die deze nieuwe behandelingsmethoden bieden. Een deel van het nieuwe onderzoek is uitgevoerd in Zweden en biedt methoden die zachter kunnen zijn en tegelijkertijd effectief.

Het is natuurlijk altijd een voordeel om een PSA-sneltest thuis te doen om angst te verlichten. Zelfs als je een positief resultaat krijgt, is het veel beter om dit in een vroeg stadium en in een rustige omgeving te ontvangen.

Behandeling voor een betere kwaliteit van leven

Degenen die prostaatkanker overleven, kunnen na de behandeling grote problemen hebben met impotentie en incontinentie. Er is echter een nieuwe behandeling tegen prostaatkanker die in Zweden wordt getest. Deze richt zich op het behandelen van de tumor en niet de hele prostaatklier. Een van de resultaten is dat het risico op incontinentie en impotentie vermindert.

Nieuwe behandelingen verlengen het leven

We zien ook dat nieuwere behandelingen ertoe kunnen leiden dat mannen met uitgezaaide prostaatkanker langer leven. Met de zogenaamde dubbele behandelingen wordt gewerkt met zowel hormoontherapie als chemotherapie. Dit is op zich niet nieuw en er is al eerder onderzoek dat aantoont dat mannen die een dubbele behandeling krijgen, ongeveer een jaar langer leven dan degenen die alleen hormoontherapie krijgen.


Wat nieuw is, is dat de behandelmethode daadwerkelijk is ingevoerd in Zweden, omdat het Zweedse gezondheidszorgsysteem de resultaten van de studies heeft overgenomen. Tegenwoordig wordt de dubbele behandeling aanbevolen in het nationale zorgprogramma voor prostaatkanker. In Zweden is geconstateerd dat dit de levensduur van de getroffen personen met ongeveer zes maanden heeft verlengd.

Gerichte therapie voor prostaatkanker

Een andere behandelingsvorm die kankertherapieën wereldwijd heeft gerevolutioneerd, is de zogenaamde gerichte therapie. Deze richt zich op specifieke genetische kenmerken van kankercellen. Nieuwe medicijnen richten zich op specifieke routes en mechanismen waarvan kankercellen afhankelijk zijn om te groeien en te overleven.

Dit kan de ontwikkeling van de ziekte vertragen en in sommige gevallen betekenen dat de patiënt langer leeft. Er zijn speciale medicijnen getest voor prostaatkanker met specifieke genetische mutaties om zo te proberen uitzaaiingen aan te pakken.

Immunotherapie

Een andere interessante behandelingsvorm om te noemen is de zogenaamde immunotherapie. Dit is een baanbrekende benadering waarbij het immuunsysteem van het lichaam wordt gebruikt om kanker te bestrijden. Op het gebied van prostaatkanker zijn verschillende soorten immunotherapie getest, waaronder de zogenaamde checkpoint-remmers en speciale therapeutische vaccins.

In de Verenigde Staten heeft de FDA het vaccin Sipuleucel-T, ook bekend als Provenge, goedgekeurd. Het is speciaal ontworpen om prostaatkankercellen te bestrijden en heeft als doel het vermogen van het immuunsysteem om de cellen aan te vallen te verbeteren. Er is waargenomen dat dit type behandeling het leven van mannen met gevorderde prostaatkanker kan verlengen.

Hormoontherapie tegen kanker

We moeten ook de hormoonbehandelingen voor prostaatkanker noemen. Dit is een langdurige vorm van behandeling, maar er zijn nu nieuwe medicijnen die effectief zijn en bovendien minder bijwerkingen hebben. Dit type hormoontherapie blokkeert de productie of effecten van androgenen, oftewel mannelijke hormonen die de groei van kankercellen zouden kunnen bevorderen.

De moderne vormen van hormoontherapie zijn bijzonder effectief voor gevorderde prostaatkanker en kunnen de overleving verbeteren bij patiënten die niet langer reageren op de traditionele hormoonbehandelingen.


Behandelingen met echografie

Een ander spannend gebied in de kankerbehandeling is HIFU, wat staat voor High-Intensity Focused Ultrasound (hoog-intensieve gefocusseerde echografie). Dit is een zeer zachte behandelmethode die werkt met hoogfrequente echografiegolven die de kankercellen in de prostaat verwarmen en vernietigen.

De techniek kan voordelig zijn omdat prostaatkanker kan worden aangepakt zonder operatie. Het risico op bijwerkingen is kleiner, waardoor ook het risico op incontinentie en impotentie na de behandeling wordt verminderd. Uit studies met deze techniek blijkt dat er een goede kankercontrole kan worden bereikt en dat het risico op complicaties zeer klein is.

Precision medicine en genetische profilering

Precision medicine is een groeiend gebied. Dit gebied maakt gepersonaliseerde behandelingsmethoden mogelijk op basis van de genetische samenstelling van de patiënt. Bij het genetisch profileren van prostaatkanker is het mogelijk mutaties te identificeren. Met deze kennis kan men werken met specifieke medicijnen en de behandeling afstemmen op de kanker van elke individuele patiënt.

Dit zijn goede nieuws omdat het gaat om het efficiënter maken van behandelingen en het verminderen van het risico op bijwerkingen die moeilijk te verdragen kunnen zijn. Dit is vooral belangrijk wanneer men langer leeft. Het is belangrijk op te merken dat nieuwe behandelingsmethoden voor prostaatkanker de levensduur kunnen verbeteren, maar dit moet hand in hand gaan met een goede kwaliteit van leven.

Protonentherapie

Het is ook mogelijk een geavanceerde vorm van radiotherapie genaamd protonentherapie te gebruiken, waarbij protonen in plaats van röntgenstralen worden gebruikt. Protonen kunnen zeer nauwkeurig worden gericht, zodat de tumor een hoge dosis straling krijgt terwijl het omliggende gezonde weefsel wordt gespaard.

Wanneer men op deze specifieke manier kan bestralen, is het mogelijk de bijwerkingen te verminderen. Wanneer prostaatkanker zich dicht bij kritieke structuren bevindt, is precisie van bijzonder belang om schade aan het omliggende gezonde weefsel, zoals de blaas en het rectum, te voorkomen.

Gemakkelijkere behandelingen en een langere overlevingstijd

We kunnen dus zien dat nieuwere behandelingsmethoden voor prostaatkanker de overlevingstijd kunnen verlengen, maar misschien nog belangrijker is dat het methoden zijn met minder bijwerkingen. Met gerichte medicijnen, immunotherapie en verfijnde hormoonbehandelingen hebben we effectieve alternatieven die bijzonder geschikt kunnen zijn voor het beheren van gevorderde en resistente vormen van prostaatkanker.

Met behandelingen die de patiënt kan verdragen, kan de ziekteperiode ook gemakkelijker te hanteren zijn. Dit is iets dat op zich de kans op herstel en een langer leven kan vergroten.