• Snelle bezorging
  • Ruime keuze
  • Discreet pakket

Wanneer moet ik een huistest doen op een lege maag?

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Wanneer moet ik een huistest doen op een lege maag?

Er zijn verschillende thuistests waarbij vasten voorafgaand aan de monstername relevant wordt. Hoe belangrijk vasten is, hangt af van het type test. Misschien heb je ervaring met bloedafname bij de huisarts en kreeg je de instructie om 's ochtends van de test geen eten of drinken te nuttigen. Dit lijkt op het proces dat wordt gevolgd bij thuistests die op een nuchtere maag moeten worden uitgevoerd.

Wat betreft thuistests is het belangrijk op te merken wanneer vasten vereist is. Als je deze stap mist, heeft het geen zin om de test naar een laboratorium te sturen, omdat de testresultaten mogelijk onjuist zijn. Als de test aangeeft dat je nuchter moet zijn wanneer je deze uitvoert, is het belangrijk om dit niet te omzeilen.

Over het algemeen vereisen bloedtesten die vasten vereisen dat je 8 tot 12 uur voorafgaand aan de monstername vast. Meestal mag je wel water drinken, maar niets anders, omdat voedsel en dranken in de bloedbaan kunnen terechtkomen en dus de resultaten van de bloedtest kunnen beïnvloeden.

Voorbeelden van bloedtesten die vasten kunnen vereisen, zijn onder andere:

  • Bloedsuikertest - Dit is een test die het bloedsuikerniveau meet. Het wordt onder andere gebruikt bij verdenking van diabetes, prediabetes en zwangerschapsdiabetes. Je kunt ook een diabetestest thuis uitvoeren, waarbij het belangrijk is om de aanbevolen vastenperiode te volgen.

  • Cholesteroltest - Met een cholesteroltest, ook wel een lipidprofiel genoemd, meet men de niveaus van vetten in het bloed, waaronder cholesterol en triglyceriden. Deze test kan aangeven hoe groot het risico is op hartziekten.

  • Metabolisch paneltest - De zogenaamde Basal Metabolic Panel-test meet verschillende verschillende chemicaliën die van nature in je bloed voorkomen. Deze test kan informatie geven over hoe goed organen zoals het hart, de nieren en de lever functioneren.

Wat wordt bedoeld met een lege maag?

Wanneer je een thuistest op een lege maag moet uitvoeren, is het zeer belangrijk om te begrijpen wat hiermee precies wordt bedoeld. U zult immers geen medisch personeel bij de hand hebben om dit aan u uit te leggen.

Veel mensen begrijpen niet wat vasten inhoudt. Het lijkt erop dat het alleen gaat om geen vast voedsel te eten, maar dat is niet het geval. Volgens het Zweedse Geneesmiddelenbureau (Läkemedelsverket) wordt iemand beschouwd als vastend 2 tot 3 uur na de laatste maaltijd. Dit geldt echter voor medicijnen die op een lege maag moeten worden ingenomen, en niet voor tests die vaak meer uren na de laatste maaltijd vereisen.

In het algemeen werkt het meestal goed om de test die vasten vereist 's ochtends uit te voeren. Als we aannemen dat je rond 20.00 uur de avond ervoor gestopt bent met eten, zijn er al 12 uur verstreken wanneer je 's ochtends om 08.00 uur de test doet. Dit is meestal ruim voldoende.

Dranken die het vasten verbreken

Het gaat dus niet alleen om het eten van voedsel dat het vasten verbreekt. Je kunt water drinken, maar je mag geen sap, melk, koffie of frisdrank drinken, omdat deze dranken de resultaten van je test kunnen beïnvloeden. Zelfs een drank als koffie kan je insulinespiegels beïnvloeden, zelfs als je geen suiker of melk toevoegt. Het drinken van water kan echter juist nuttig zijn, omdat dit betekent dat je meer vocht in je aderen hebt, wat de bloedafname kan vergemakkelijken.

Als je per ongeluk iets eet vlak voor een test die vasten vereist, is het belangrijk om de test uit te stellen of een expert te raadplegen over wat te doen. Het kan zijn dat wat je hebt gegeten de test niet beïnvloedt, maar ga niet uit van aannames!

Vasten bij het gebruik van medicijnen

Als je medicijnen gebruikt die niet op een lege maag ingenomen mogen worden, moet je uitzoeken hoe je moet handelen voor je vasten-test. Het is misschien mogelijk om het medicijn eerder of later dan normaal in te nemen om dit te omzeilen.

Het is belangrijk om de medicatie niet te stoppen om een thuistest uit te voeren zonder dit eerst te bespreken met gekwalificeerd medisch personeel.

Sommige tests vereisen ook speciale voeding

Het moet ook worden opgemerkt dat er thuistests zijn die niet alleen vasten vereisen, maar ook specifieke voedingsrichtlijnen die je moet volgen voorafgaand aan het monstername. Onze SIBO-test is een goed voorbeeld hiervan. Wanneer je onze SIBO-test thuis zonder medisch consult uitvoert, is het echt belangrijk om te begrijpen wat je moet eten en wat je moet vermijden voordat je de test doet.

Als je een antibioticabehandeling hebt ondergaan, moet je vier weken na de behandeling wachten voordat je je laat testen. Hetzelfde geldt na een colonoscopie en een bariumpapje, evenals bij diarree. In de week voorafgaand aan de test mag je geen laxeermiddelen gebruiken en moet je maagzuurremmers vermijden die aluminium en magnesiumhydroxide kunnen bevatten.

Twee dagen voor de test moet je probiotica en alcohol vermijden, en je krijgt ook instructies over welke soorten voedsel je kunt eten. Twee dagen voor de test mag je geen dranken met suiker, zoetstoffen, melk of room drinken. 12 uur voorafgaand aan de SIBO-test mag je alleen water drinken en niets anders. Je mag zelfs geen mondwater of tandpasta gebruiken!

Het is dus duidelijk dat sommige tests meer vereisen dan alleen vasten enkele uren voor de test. In dit opzicht moet je bekend zijn met de vereisten van de test die je thuis uitvoert. Lees altijd de instructies zorgvuldig door. Het heeft geen zin om een test naar een laboratorium te sturen en vervolgens te wachten op de resultaten als ze onjuist zullen zijn vanwege het ontbreken van vasten en het eten van verboden voedsel in de dagen voorafgaand aan de test.