• Snelle bezorging
  • Ruime keuze
  • Discreet pakket

Hoe weet je of je in de menopauze bent?

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Hoe weet je of je in de menopauze bent?

Wanneer de voortplantingsjaren voorbij zijn, ondergaan vrouwen wat we de menopauze noemen. Dit is een biologisch proces dat ergens rond de leeftijd van 40 jaar kan beginnen en meerdere jaren kan duren. De definitie van het betreden van de menopauze is dat er gedurende 12 maanden geen menstruatie is geweest.

Maar zoals velen zich goed bewust zijn, kunnen de symptomen van de menopauze zich veel eerder voordoen dan wanneer er 12 maanden op rij geen menstruatie is geweest. Onder onze tests voor vrouwen die je thuis kunt doen, hebben we de menopauzetests, die een goede manier kunnen zijn om te bevestigen wat je al vermoedt.

Bovendien kunt u verder lezen in dit artikel waar we zullen bekijken hoe u kunt weten of de symptomen die u ervaart kunnen betekenen dat u in de menopauze bent.

Een paar duidelijke symptomen van de menopauze

Laten we beginnen met de symptomen en tekenen die duidelijke aanwijzingen zijn dat u in de menopauze bent. Er zijn enkele zeer gebruikelijke reacties op de biologische verandering die plaatsvindt wanneer een vrouw de voortplantingsjaren verlaat.

Duidelijke tekens zijn onder meer:

Ongeregeld menstruatie

Dit is iets wat iemand die zijn menstruatie goed in de gaten houdt meteen zal opvallen. Plotseling blijft de menstruatie een maand weg om vervolgens terug te komen. Misschien is er een langer gat tussen de week waarin je bloedt en de week waarin je niet bloedt dan voorheen.

Als je hier niet helemaal zeker van bent, is het misschien tijd om een app te krijgen om je cyclus beter bij te houden. Dit kan later erg nuttig zijn als je ontdekt dat je in de menopauze bent en wilt zien hoe je je lichaam gedurende de maand kunt ondersteunen met de juiste acties, zoals het verhogen van hormonen zoals oestrogeen en progesteron.

Als je een vorm van hormonale behandeling gebruikt om niet zwanger te worden, moet je echter begrijpen dat dit je ook kan beïnvloeden. Raadpleeg je arts om te zien of je misschien van methode moet veranderen.

Vapeurs

Vapeurs betekenen dat je plotseling een heel warm gevoel krijgt en begint te zweten of omgekeerd. Met name zweten is erg gebruikelijk tijdens de menopauze. Ook al is de temperatuur normaal, je ervaart het alsof het een hete zomerdag zonder wind is.

Je kunt 's nachts zo veel zweten dat je dekens in bed moet gebruiken. Dit is normaal en een vrij zeker teken dat je in de menopauze bent. Vapeurs 's nachts kunnen het ook moeilijk maken om te slapen.


We moeten echter opmerken dat je natuurlijk om andere redenen kunt zweten. Het is belangrijk dat je geen eigen Google-diagnose stelt. Raadpleeg altijd je arts om te zien of er reden is om andere gezondheidsproblemen te vermoeden voordat je concludeert dat je zweet en het koud hebt omdat je nu in de menopauze bent.

Vaginale droogheid

Het is ook gebruikelijk dat vrouwen tijdens de menopauze last hebben van vaginale droogheid. Dit betekent praktisch dat de natuurlijke vochtigheid in de vagina afneemt. Het gevoel hiervan kan zeer onaangenaam zijn. Naast jeuk kan het ook moeilijk zijn om een normaal seksleven te hebben. Je denkt er misschien niet aan, maar als je merkt dat je terughoudend bent om bij je partner te zijn omdat het niet goed aanvoelt, is het verstandig om op dit symptoom te letten.

Natuurlijk zijn er dingen te doen tegen vaginale droogheid, maar probeer naar het grotere plaatje te kijken van wat er gebeurt. Als je inspanningen doet die goed zijn voor je hormonen, voel je je misschien gewoon beter.

Slaapproblemen

Voor degenen die nooit slaapproblemen hebben gehad, kunnen slapeloze nachten als een schok komen. Slaapstoornissen zijn zeer gebruikelijk tijdens de menopauze. Niet alleen omdat je misschien 's nachts zweet. Het kan ook moeilijk zijn om in slaap te vallen en weer in slaap te vallen als je wakker wordt.

Schommelingen in humeur

Als je vaak te horen krijgt dat je een vreemd humeur hebt en dit eerder niet hebt gehoord, is het misschien iets om over na te denken. Hormonale schommelingen tijdens de menopauze kunnen leiden tot stemmingswisselingen en deze kunnen behoorlijk heftig zijn. Je kunt switchen van blij zijn naar het ervaren van extreme angst of irritatie.

Verminderde libido

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom je minder zin hebt als je droog bent in je intieme gebied. Het gaat eerder om het natuurlijke gevoel. Wanneer je niet langer verlangt om bij je partner te zijn, kan dit te maken hebben met de hormonale veranderingen tijdens de menopauze.

Fysieke veranderingen

Je lichaam kan ook op een onverwachte manier veranderen. Er zijn verschillende fysieke veranderingen die verband kunnen houden met de menopauze, zoals:

  • Gewichtstoename
  • Verandering in vetverdeling
  • Dunner wordend haar
  • Droge huid
  • Vermindering van stevigheid in de borsten

Hoe krijg je de diagnose van de menopauze?

De symptomen die we hier hebben beschreven, kunnen dus wijzen op het feit dat je in de menopauze bent. Met een test kun je dit bevestigd krijgen. Maar je moet zelf geen diagnose stellen met thuistests en symptomen. Het is belangrijk om hulp te krijgen van een arts die begrijpt wat deze symptomen betekenen en die kan uitsluiten dat het niet iets anders is.

Het moet echter worden opgemerkt dat menopauzetesten niet altijd nodig zijn om een diagnose te stellen. Een professionele gynaecoloog zou in staat moeten zijn om je te diagnosticeren op basis van je leeftijd en de symptomen die je hebt.


Hoe kun je de symptomen van de menopauze aanpakken?

Een groot voordeel van het testen en bevestigen dat het om de menopauze gaat, is dat je kunt beginnen met de juiste dingen te doen om de symptomen die je ervaart te beheersen. Alleen al het feit dat je je bewust bent van waar je je in je cyclus bevindt en welk hormoon domineert, is geen slecht idee.

Dus neem je symptomen serieus en onderneem actie om een betere balans te krijgen. Hier zijn enkele voorbeelden van wat zou kunnen helpen:

Leefstijlveranderingen – Je kunt beginnen met sporten, gezonder eten, stoppen met roken, je cafeïne-inname verminderen, en meer. Vastenperiodes volgens je cyclus kunnen ook zeer nuttig zijn.

Hormoonvervangende therapie – Dit kan helpen bij sommige symptomen van de menopauze, zoals vaginale droogheid.

Alternatieve therapieën – Je kunt ook kijken naar manieren om verlichting te krijgen met therapieën zoals acupunctuur, meditatie of voedingssupplementen.