• Snelle bezorging
  • Ruime keuze
  • Discreet pakket

Hoe snel na infectie is het de moeite waard om te testen op Chlamydia?

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Hoe snel na infectie is het de moeite waard om te testen op Chlamydia?

Als je bezorgd bent dat je mogelijk chlamydia hebt opgelopen, kan het moeilijk zijn om te wachten met testen. Je wilt meteen weten, maar het is echt belangrijk om niet overhaast te handelen. Het duurt zeven dagen voordat de chlamydia-bacterie een infectie veroorzaakt, en de infectie kan niet worden gedetecteerd voordat deze infectie heeft plaatsgevonden.

Het snelle antwoord op de vraag hoe snel na blootstelling je kunt testen op chlamydia is dus zeven dagen nadat je bent blootgesteld. Maar er zijn meer factoren die van invloed zullen zijn op of je een juiste testuitslag krijgt, of het nu gaat om chlamydia in de keel of in de geslachtsdelen.

Je zou bijvoorbeeld geen chlamydiatest moeten doen tijdens seksuele activiteit of als je menstrueert. Dus als je vermoedt dat je zeven dagen geleden bent besmet en nu menstrueert, moet je wachten tot je menstruatie voorbij is voordat je de test doet.


Hoe lang moet je wachten voordat je een chlamydia-test doet?

De algemene aanbeveling is om minstens 1 tot 2 weken te wachten na mogelijke blootstelling. Zeven dagen is slechts een schatting, en het kan enkele dagen langer duren voordat de infectie met een test kan worden gedetecteerd.

Wat nodig is om te kunnen testen, is dat het lichaam meetbare niveaus van bacteriën of antilichamen heeft ontwikkeld. Het gaat dus niet per se om symptomen hebben. Velen die besmet raken, hebben geen symptomen maar kunnen nog steeds de infectie verspreiden. Daarom zou je de test moeten doen als je vermoedt dat je bent blootgesteld aan de infectie.

Risico van te vroeg testen

Chlamydiatests kunnen worden uitgevoerd met een urinemonster of een direct monster met een teststaafje in het gebied dat mogelijk is geïnfecteerd, zoals de keel, baarmoederhals, urethra of anus. Als je te vroeg na blootstelling test, kan dit leiden tot een vals negatieve testuitslag.

Met andere woorden, de test detecteert de infectie niet, zelfs als je besmet bent en deze nu kunt verspreiden.

Kan ik chlamydia hebben opgelopen zonder symptomen?

Chlamydia staat erom bekend vaak zonder symptomen voor te komen, dat wil zeggen asymptomatische infectie. Vanwege dit feit is chlamydia een van de minst gemelde seksueel overdraagbare aandoeningen, wat natuurlijk problemen met zich meebrengt omdat je de infectie kunt overdragen zonder symptomen te hebben.

Als je vermoedt dat je bent blootgesteld aan de infectie, is er geen reden om te wachten tot symptomen zich voordoen. Ze kunnen nooit verschijnen. Het wordt in plaats daarvan aanbevolen om ongeveer 2 weken na vermoedelijke blootstelling thuis een test te doen. Dit stelt je in staat om te weten of je de infectie draagt of niet.

Je moet er rekening mee houden dat onbehandelde chlamydia gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zelfs zonder symptomen. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen. Onbehandelde chlamydiainfectie kan leiden tot onvruchtbaarheid en bekkeninflammatoire ziekte.

Degenen die meerdere seksuele partners hebben en risico lopen op besmetting, moeten zich dus regelmatig laten testen, zelfs als ze geen symptomen hebben.


Hoe werkt onze chlamydia-test?

Met ons kun je een snelle chlamydiatest uitvoeren die binnen 5 tot 10 minuten een resultaat geeft. Onze chlamydia-tests zijn geschikt voor zowel mannen als vrouwen en hebben een nauwkeurigheid van minstens 98%. Je kunt een pakket kiezen met meerdere tests, zodat je opnieuw kunt testen als je vermoedt dat je te vroeg hebt getest.

Om te testen, moet je het volgende doen:

  • Lees de instructies in ons testpakket zorgvuldig.
  • Was je handen grondig.
  • Zorg ervoor dat alle benodigde onderdelen voor de test klaarliggen en gereed zijn voor gebruik.

Vervolgens gebruik je het teststaafje om materiaal uit het gebied dat je wilt testen te verzamelen. Je voert de test stap voor stap uit, inclusief het plaatsen van het teststaafje in de testbuis waarin je het samendrukt en draait.

Uiteindelijk druppel je 3 druppels van je test vermengd met de vloeistoffen die bij het testpakket zitten op het kleine testveld met een rond gat ervoor. Je hoeft niet langer dan 15 minuten te wachten om het testresultaat te krijgen.


Als je chlamydia hebt

Als je bezorgd bent dat je chlamydia hebt opgelopen, overweeg dan om ook een chlamydiatest te bestellen, evenals tests voor andere seksueel overdraagbare aandoeningen. We bieden slimme kits aan die meerdere tests bevatten. Seksueel overdraagbare infecties komen namelijk vaak samen voor, dus het is geen slecht idee om meerdere tests te doen als je vermoedt dat je aan een van hen bent blootgesteld.

Als je vermoedt dat je chlamydia hebt opgelopen, is het belangrijk om seksuele activiteit te vermijden totdat je zeker weet of je de infectie draagt of niet. Een positieve testuitslag betekent ook dat je behandeling nodig hebt om het risico van verdere verspreiding van de infectie te verminderen.

Volgens de Zweedse infectiebeschermingswet moet je contact opnemen met de gezondheidsdiensten als je een positieve testuitslag hebt, zelfs als je geen symptomen hebt. Dit is ook een aanbeveling die we doen aan iedereen die symptomen heeft.

Het gaat niet alleen om het risico om anderen te besmetten. Als je een positieve testuitslag krijgt, kun je grote zorgen hebben. Het is dus belangrijk om contact op te nemen met een zorgverlener die passend advies en ondersteuning kan bieden. Tegenwoordig hoef je geen afspraak te maken bij een gezondheidskliniek. Je kunt contact opnemen via internet en mobiele telefoon. Het is snel en gemakkelijk, en het maakt het ook minder ongemakkelijk om het onderwerp aan te kaarten bij een arts of verpleegkundige.