• Snelle bezorging
  • Ruime keuze
  • Discreet pakket

Herpes en zwangerschap - Waar moet je op letten?

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Herpes en zwangerschap - Waar moet je op letten?

Het is geen probleem om zwanger te worden alleen omdat je het herpesvirus bij je draagt. Aangezien wordt geschat dat ongeveer 90 procent van de wereldbevolking het virus bij zich draagt, weten we uit ervaring dat dit geen grote veranderingen met zich meebrengt wat betreft zwangerschap en de geboorte van een gezond kind. Belangrijk is wanneer je de infectie oploopt, voor of tijdens de zwangerschap.

Als je een zwangerschapstest hebt gedaan, een positief resultaat hebt gekregen en kort daarna een herpesinfectie oploopt, kan dit wel van belang zijn. Het is aan te raden om je snel te laten testen bij symptomen, of je nu zwanger bent of niet. Bovendien is het belangrijk om dit zo snel mogelijk met je verloskundige te bespreken zodra je weet dat je een herpesinfectie hebt.

Omdat je veel kunt doen om de verspreiding van het virus in je lichaam te vertragen als je het op tijd behandelt, is het echt goed om je zo snel mogelijk bewust te zijn van een infectie. Er is geen reden tot paniek, maar laten we eens kijken hoe ernstig het eigenlijk kan zijn met herpes tijdens de zwangerschap.

De primaire infectie is het gevaarlijkst voor je ongeboren kind

Latere studies hebben aangetoond dat de primaire infectie, dus de eerste keer dat je een herpesinfectie oploopt, het gevaarlijkst is voor de foetus. CMV (cytomegalovirus) is een virus dat deel uitmaakt van de herpesgroep. Het wordt verspreid via speeksel of bloed.

Infectie kan vele weken na blootstelling aan het virus optreden. Tijdens de infectie kan dit problemen veroorzaken voor de ontwikkeling van de foetus. Hoe eerder in de zwangerschap dit gebeurt, hoe ernstiger de gevolgen kunnen zijn.


Met name infecties met CMV tijdens de eerste 16 weken van de zwangerschap kunnen ontwikkelingsstoornissen veroorzaken. Dit kan schade aan het zenuwstelsel en groeivertraging omvatten. Studies hebben aangetoond dat een terugkerende infectie niet hetzelfde effect heeft. Als je eerder herpes hebt gehad en het komt weer op tijdens je zwangerschap, hoef je je dus geen zorgen te maken dat de foetus besmet raakt.

Ondersteun je immuunsysteem voor en tijdens de zwangerschap

We hebben al gesproken over het belang van het immuunsysteem en herpes. Bij het plannen van een zwangerschap kan dit iets zijn om rekening mee te houden. Als je symptomen hebt die wijzen op een herpesuitbraak, is het verstandig om een herpestest te doen om dit te bevestigen. Als de test negatief is, is het de moeite waard om verder te onderzoeken wat de symptomen veroorzaakt. Er zijn immers andere infecties met vergelijkbare symptomen die ook serieus genomen moeten worden.

Door te weten dat je het herpesvirus in je lichaam hebt, kun je acties ondernemen om je immuunsysteem te ondersteunen. Dit kan erg belangrijk zijn, zowel voor jou als voor je ongeboren kind. Als je tijdens de zwangerschap nieuwe infecties met vervelende symptomen vermijdt, heb je meer energie. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk om te voorkomen dat je een kind baart terwijl je een actieve herpesinfectie in je genitaliën hebt.

Risico's van herpesoverdracht tijdens de bevalling

Wat veel vrouwen met herpes tijdens de zwangerschap zorgen baart, is het risico op overdracht van het virus op de baby tijdens de bevalling. We hebben al verduidelijkt dat terugkerende herpes tijdens de zwangerschap zelden wordt overgedragen op de foetus. Maar wanneer het tijd is om te bevallen, zijn er nieuwe risico's.

Als je laat in je zwangerschap genitale herpes krijgt, neemt het risico op overdracht van herpes tijdens de bevalling toe. Dit komt doordat je mogelijk niet genoeg tijd hebt om antilichamen te ontwikkelen en deze over te dragen op de baby vóór de geboorte.

Hier kunnen we natuurlijk een lichtpuntje zien. Als het zo is dat je een infectie krijgt tijdens de zwangerschap en dit niet de eerste keer is, kan dit enige bescherming bieden aan de baby. Maar het is belangrijk om te begrijpen wat er met je infectie gebeurt en dit te bespreken met een verloskundige die je goed advies kan geven om het risico op overdracht te verminderen.

Neonatale herpes is zeldzaam

Er is neonatale herpes, wat betekent dat de baby tijdens de zwangerschap wordt geïnfecteerd, maar het is goed om te weten dat dit zeer zeldzaam is. Zoals we al hebben verduidelijkt, is het gevaarlijker als je als aanstaande moeder voor het eerst een herpesinfectie krijgt vóór de 16e week van de zwangerschap.

Wat kun je doen?

Als zwangere vrouw met herpes moet je extra zorg ontvangen. Dit omvat regelmatige controles en het in de gaten houden van symptomen die kunnen wijzen op een herpesuitbraak.

Als je weet dat je in het verleden al herpes hebt gehad, kan het verstandig zijn om te praten over screening met je zorgverlener. Niet iedereen komt in aanmerking voor dit soort testen, maar je kunt het bespreken met je verloskundige als je je zorgen maakt.


Je kunt antivirale medicatie gebruiken

Je kunt antivirale medicijnen gebruiken tijdens de zwangerschap. Deze medicijnen kunnen de uitbraak milder maken en ook het risico op overdracht naar de baby verminderen. Als je vaak last hebt van herpesuitbraken of als je laat in de zwangerschap genitale herpes krijgt, kan een zorgverlener aanbevelen dat je antivirale medicijnen inneemt voor het welzijn van jou en je baby.

Dit wordt meestal aanbevolen vanaf de 36e week van de zwangerschap tot aan de bevalling. Maar er kunnen natuurlijk redenen zijn om eerder met medicatie te beginnen als je zeer ernstige symptomen hebt die het moeilijk maken om de dagelijkse activiteiten tijdens de zwangerschap aan te kunnen.

Kan een keizersnede nodig zijn?

Vandaag de dag kiezen veel vrouwen voor een keizersnede, en dat is een optie als je denkt dat dit de beste keuze voor jou is. Maar als je overweegt een keizersnede te nemen vanwege herpes, is het mogelijk helemaal niet nodig.

Wanneer je geen actieve genitale herpes hebt, is er geen reden voor je baby om meer risico te lopen op infectie tijdens de bevalling. Je zou geen problemen moeten hebben met een normale vaginale bevalling vanwege het herpesvirus in je lichaam.

Een emotionele uitdaging

Laten we niet vergeten dat herpes tijdens de zwangerschap ook een emotionele uitdaging kan zijn. Zelfs als je realiseert dat je je baby eigenlijk niet blootstelt aan de risico's van het virus in je lichaam, kun je je nog steeds zorgen maken.

Naast de juiste behandeling van het virus, is het verstandig om deze zorgen met een zorgverlener te bespreken of misschien in een ondersteuningsgroep. Door erover te praten en steun te krijgen van anderen, kun je de stress verminderen. Dit is iets dat het risico op nieuwe infecties kan verminderen, omdat stress een van de bekende triggers van herpes is.

Minimaliseer risico's voor zowel moeder als baby

Laten we niet vergeten dat herpes tijdens de zwangerschap een probleem kan zijn voor zowel moeder als baby. Maar als je de juiste zorg krijgt en preventieve strategieën toepast, mag dit geen ernstig probleem zijn. Bespreek het met je verloskundige en zorg ervoor dat je een op maat gemaakt plan hebt voor jou en je baby voor de zwangerschap en bevalling.