• Snelle bezorging
 • Ruime keuze
 • Discreet pakket

Keelflux - symptomen, behandeling en hoe u uzelf kunt testen met een keeltest

Gepubliceerd: datum door
Keelflux - symptomen, behandeling en hoe u uzelf kunt testen met een keeltest

Keelontsteking - Symptomen, behandeling en hoe u uzelf kunt testen

Als u vermoedt dat u keelontsteking heeft, is het belangrijk om een nauwkeurige diagnose te krijgen om de juiste behandeling te krijgen. Een eenvoudige en handige methode om uzelf te testen op keelontsteking is het gebruik van de Nordictests keelontstekingstest. Door een snelle thuistest uit te voeren, kunt u een betrouwbare indicatie krijgen of u keelontsteking heeft en medische hulp moet zoeken.

Wat is keelontsteking?

Keelontsteking, ook bekend als tonsillitis, is een infectie die meestal wordt veroorzaakt door virussen of bacteriën en de amandelen aantast. Het is een veel voorkomende aandoening die zowel kinderen als volwassenen kan treffen. Keelontsteking verspreidt zich meestal via druppelinfectie, zoals hoesten of niezen.

Symptomen van keelontsteking:

Keelontsteking kan verschillende symptomen veroorzaken, die variëren afhankelijk van of de infectie wordt veroorzaakt door een virus of bacteriën. Veel voorkomende symptomen van keelontsteking zijn onder andere:

 • Keelpijn en moeite met slikken.
 • Roodheid en zwelling in de keel en amandelen.
 • Witte of gele afzettingen op de amandelen.
 • Gezwollen lymfeklieren in de keel.
 • Koorts en algemeen ziektegevoel.
 • Hoofdpijn en pijn in het lichaam.
 • Soms kan er ook hoest, loopneus of heesheid optreden.

Keelontsteking bij kinderen:

Kinderen zijn vatbaarder voor keelontsteking dan volwassenen. De symptomen kunnen vergelijkbaar zijn met die bij volwassenen, maar kinderen kunnen ook ervaren:

 • Braken of misselijkheid.
 • Buikpijn.
 • Veranderde eetlust.
 • Geïrriteerdheid en slaapproblemen.

Keelontsteking die leidt tot een keelabces:

In sommige gevallen kan een onbehandelde keelontstekingsinfectie leiden tot een keelabces. Een keelabces is een ophoping van pus in de buurt van de amandelen, wat intense pijn en moeite met het openen van de mond kan veroorzaken. Als u deze symptomen ervaart, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen.


Bestel hier een keelontsteking thuistest

Behandeling van keelontsteking:

Bij milde gevallen van keelontsteking veroorzaakt door een virus kan rust, vochtige lucht en pijnverlichting met vrij verkrijgbare medicijnen zoals paracetamol of ibuprofen voldoende zijn om de symptomen te verlichten. Als de keelontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën, kan een arts antibiotica voorschrijven om de infectie te bestrijden. Het is belangrijk om de volledige kuur antibiotica af te maken om terugval te voorkomen en het risico op antibioticaresistentie te verminderen.

Terugkerende keelontstekingen:

Als u regelmatig last heeft van keelontstekingen, kan het nodig zijn om de oorzaak grondig te onderzoeken. Uw arts kan aanvullende tests en beoordelingen aanbevelen om eventuele onderliggende factoren te identificeren die kunnen bijdragen aan terugkerende infecties. In sommige gevallen kan een operatie om de amandelen te verwijderen (tonsillectomie) worden overwogen.

Behandeling van een keelabces:

Een keelabces vereist meestal medische behandeling. De arts kan het abces moeten draineren door een steriele naald te gebruiken of door een snee in de keel te maken. Antibiotica kunnen ook worden voorgeschreven om de infectie te bestrijden.

Wat te eten bij keelontsteking?

Bij keelontsteking kan het moeilijk zijn om te slikken vanwege pijn en zwelling. Het is belangrijk om zacht voedsel te kiezen om ongemak te verminderen. Voorbeelden van voedingsmiddelen die nuttig kunnen zijn om te eten, zijn onder andere:

 • Kippensoep of groentesoep.
 • Zacht voedsel zoals gepureerde aardappelen of rijst.
 • IJs of yoghurt om de keel te verzachten.
 • Water en andere suikervrije dranken om gehydrateerd te blijven.

Vrij verkrijgbare medicijnen bij keelontsteking:

Er zijn bepaalde vrij verkrijgbare medicijnen die kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van keelontsteking. Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen om pijn en koorts te verminderen. Het is belangrijk om de instructies op te volgen en een arts of apotheker te raadplegen als u twijfelt over welk medicijn geschikt is voor u.

Verklein het risico op herinfectie:

Om het risico op herinfectie te verkleinen of de verspreiding van de infectie naar anderen te voorkomen, is het belangrijk om enkele eenvoudige maatregelen te volgen:

 • Was regelmatig uw handen met zeep en water.
 • Gebruik wegwerpzakdoeken of papieren zakdoeken bij hoesten of niezen.
 • Vermijd nauw contact met mensen die keelontsteking hebben.
 • Desinfecteer oppervlakken en voorwerpen die mogelijk besmet zijn.

Wanneer en waar moet u medische hulp zoeken?

Als u symptomen van keelontsteking heeft en vermoedt dat u besmet bent, kunt u een snelle keelontstekingstest gebruiken in het comfort van uw eigen huis. Een positieve testuitslag geeft aan dat u keelontsteking heeft en dat u medische hulp moet zoeken voor verder onderzoek en mogelijk behandeling. Als uw symptomen verergeren of als u moeite heeft met ademhalen of slikken, dient u onmiddellijk medische hulp in te roepen.

Test uzelf op keelontsteking:

Nordictest biedt thuis-tests voor keelontsteking aan, waarmee u uzelf snel en eenvoudig thuis kunt testen. Met behulp van de keelontstekingstest van Nordictest kunt u binnen enkele minuten een betrouwbare uitslag krijgen. Als u vermoedt dat u keelontsteking heeft en uzelf wilt testen, kunt u eenvoudig een thuistest bestellen bij Nordictest en de test uitvoeren in uw eigen huis.

De mogelijkheid om uzelf te testen op keelontsteking stelt u in staat om snel een indicatie te krijgen van de aanwezigheid van de ziekte en, indien nodig, medische hulp te zoeken voor de juiste behandeling en begeleiding. Het is belangrijk om de richtlijnen en aanbevelingen van de gezondheidsautoriteiten te volgen om uw gezondheid te beschermen en bij te dragen aan het verminderen van de verspreiding van infecties naar anderen.