• Snelle bezorging
 • Ruime keuze
 • Discreet pakket

Is het mogelijk om te testen of het Munherpes is?

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Is het mogelijk om te testen of het Munherpes is?

Het korte antwoord is dat je absoluut een test kunt doen als je koortslip hebt. Deze vorm van herpes wordt veroorzaakt door het herpes simplex-virus type 1, dat ook wel HSV-1 wordt genoemd. Vaak stellen artsen de diagnose van een koortslip alleen op basis van de symptomen. Maar als je er helemaal zeker van wilt zijn, kun je eigenlijk zelf een thuistest voor herpes doen.

De test die we aanbieden heeft een betrouwbaarheid van 98% en werkt zowel voor HSV-1 als voor HSV-2 (lees meer over de verschillen hieronder).

Hoe kan ik testen of het een koortslip is?

Zoals eerder vermeld, stellen artsen vaak de diagnose van een koortslip alleen op basis van symptomen zoals blaasjes en zweren rond de mond. Maar als je deze diagnose wilt bevestigen, zijn er verschillende manieren om te testen.

Enkele voorbeelden zijn:

 • PCR-test. Deze testmethode kan zeer kleine hoeveelheden van het virus-DNA detecteren in een monster dat wordt afgenomen van een zweer in of rond je mond.

 • Viruskweek. Het is ook mogelijk om een monster te nemen van een mondzweer en dit monster in een laboratorium te kweken om te zien of het herpesvirus groeit. Deze test is echter niet zo effectief als de PCR-test.

 • Bloedonderzoek. Met een bloedtest kunnen antilichamen tegen HSV-1 worden gedetecteerd. Als deze antilichamen in het bloed aanwezig zijn, duidt dit erop dat de persoon aan het virus is blootgesteld. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat de bloedtest niet zal aangeven wanneer de infectie heeft plaatsgevonden of dat de symptomen die je op het moment van de test hebt, worden veroorzaakt door herpes.


Hoe werkt de bloedtest voor herpes?

De test die we aanbieden, test zowel op HSV-1 als op HSV-2 en is eenvoudig thuis uit te voeren. Je ontvangt een testpaneel met een monsterput waarin je 3 druppels bloed moet laten vallen. Nadat je dit hebt gedaan, hoef je slechts 15 tot 30 minuten te wachten op een antwoord. Het is echter belangrijk om niet langer te wachten, anders kan het testresultaat onjuist zijn.

Wat is het verschil tussen een koortslip en genitale herpes?

Het kan een beetje verwarrend lijken dat je met hetzelfde monster zowel een koortslip als genitale herpes kunt testen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat beide worden veroorzaakt door het herpes simplex-virus, afgekort als HSV.

Het verschil zit in het deel van het lichaam dat is aangetast en de stam van het betrokken virus.

Koortslip (Herpes labialis)

Deze vorm van herpes wordt veroorzaakt door HSV-1 en wordt gekenmerkt door blaasjes en zweren rond de mond en op de lippen. Deze blaasjes worden soms "koortslip" genoemd omdat ze vaak optreden bij verkoudheid.

De overdracht vindt plaats door direct contact met een persoon met een beschadigde huid. Dit kan gebeuren via speeksel of door het delen van voorwerpen die direct in contact komen met zweren en blaasjes, zoals lippenbalsem, glazen en bestek.

Genitale herpes

Genitale herpes wordt veroorzaakt door HSV-2, maar het is belangrijk op te merken dat tegenwoordig ook bekend is dat HSV-1 genitale herpes kan veroorzaken, bijvoorbeeld bij orale seks. De symptomen zijn blaasjes en zweren in het genitale gebied en op de billen en aan de binnenkant van de dijen. Dit type herpes wordt overgedragen via seksueel contact.

Test jezelf voor herpes thuis met een snelle test van NordicTest. Onze thuis herpes test geeft je binnen slechts 10 minuten antwoord.

Wat hebben de twee varianten van herpes gemeen?

Beide zijn chronische aandoeningen. Als je geïnfecteerd raakt, blijft het virus in je lichaam, waar het af en toe uitbraken kan veroorzaken. Wat de behandeling betreft, is het moeilijk om zowel koortslip als genitale herpes te behandelen.

Er is geen directe genezing, maar artsen kunnen antivirale medicijnen voorschrijven om de symptomen te verlichten en het risico op besmetting van anderen te verminderen. Nieuw onderzoek kan leiden tot betere behandelingen voor HSV-1- en HSV-2-infecties.

Door de focus te leggen op het fysieke mechanisme dat het DNA van het herpesvirus in de celkern duwt, zou het in de toekomst misschien mogelijk kunnen zijn om moleculen te gebruiken om het virus te blokkeren en de druk op het DNA te verminderen.


Wat kan het zijn als het geen koortslip is?

Zijn blaasjes en zweren op en rond de mond altijd herpes? In feite zijn er andere gezondheidsproblemen die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken, dus het is niet verkeerd om te testen om er zeker van te zijn dat het echt herpes is.

Voorbeelden van andere aandoeningen zijn onder andere:

 • Aften - Dit zijn kleine pijnlijke zweren die kunnen voorkomen aan de binnenkant van de wangen, op de lippen, onder de tong en op het tandvlees. De oorzaak is onbekend, maar we weten dat deze zweren niet worden veroorzaakt door virussen en niet besmettelijk zijn.

 • Impetigo - Dit is een huidinfectie veroorzaakt door bacteriën zoals streptokokken of stafylokokken. De infectie kan zich manifesteren als blaasjes en zweren rond de mond en neus. Impetigo is zeer besmettelijk.

 • Contacteczeem - Eczeem en allergische reacties kunnen zich uiten als blaasjes en roodheid op de lippen en rond de mond. Dit is niet besmettelijk.

 • Ziekte van hand, voet en mond - Het Coxsackievirus kan leiden tot zweren in de mond, evenals uitslag op de handen en voeten. Deze virale ziekte komt vrij vaak voor bij jonge kinderen.

 • Lichen planus - Dit is een chronische ontsteking die de huid en slijmvliezen kan aantasten. Het kan leiden tot zweren en witte strepen.

 • Pemphigoïde - Dit is een zeldzame auto-immuunziekte die zweren in de mond kan veroorzaken.

 • Vitaminegebrek - Als je een tekort hebt aan B-vitamines, ijzer en zink, kunnen er zweren in de mond ontstaan.

 • Candida - Candida is een schimmelinfectie die zweren en witte vlekken in de mond kan veroorzaken. Dit geldt vooral voor mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Als je een test doet voor een koortslip en een negatief resultaat krijgt, ondanks dat je zweren en blaasjes hebt, moet je contact opnemen met een arts om te onderzoeken wat er aan de hand is. Andere aandoeningen moeten ook serieus worden genomen en onderzocht, zodat je de juiste behandeling kunt krijgen.