• Snelle bezorging
  • Ruime keuze
  • Discreet pakket

Van boerderij tot bord: Hoe bereikt salmonella uw keuken?

Gepubliceerd: datum door Nordictest
Van boerderij tot bord: Hoe bereikt salmonella uw keuken?

Een van de meest voorkomende door voedsel overgedragen ziekten is die welke bekend staat als salmonellose. Het wordt veroorzaakt door de salmonellabacterie die via voedsel en water in onze keukens kan komen. Als u besmet bent met salmonella, kunt u symptomen krijgen zoals diarree, koorts en buikpijn. Maar hoe komt salmonella van de boerderij op uw bord terecht? Komt het zelfs wel van de boerderij?

Het proces omvat meerdere stappen, dus het is niet altijd zo eenvoudig dat salmonella altijd afkomstig is van de plaats waar het voedsel of de drank voor het eerst werd geproduceerd. Maar ter illustratie zullen we eens kijken hoe salmonella van de boerderij naar uw bord kan komen.

Het begint op de boerderij

Lang voordat u zelfs maar overweegt een maag- en darmtest te doen om te controleren of u salmonella heeft opgelopen, moet u weten dat de infectie voorkomt in de darmflora van een dier dat op een boerderij leeft. Vogels, runderen en varkens kunnen van nature salmonella in hun darmflora hebben zonder ziek te zijn. Uw huisdier kan ook de infectie dragen zonder symptomen te vertonen.

De bacterie leidt niet altijd tot ziekte bij het dier, dus het kan moeilijk zijn voor de boer om te weten welk dier de infectie draagt. Maar de bacterie blijft niet in het darmstelsel van het dier. Het kan zich verspreiden via ontlasting naar de omgeving. Dit betekent dat salmonellabacteriën water, voer en apparatuur op de boerderij kunnen bereiken.

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe salmonella zich kan verspreiden van verschillende dieren:

Bron
Verspreiding
Pluimvee (kip, kalkoen)
Direct contact met de ontlasting van de dieren of besmette oppervlakken, besmet water.
Runderen
Contact met besmette mest of via besmet vlees tijdens het slachtproces.
Varkens Via besmet voer, water of direct contact met de ontlasting van de dieren.
Eieren Van besmette vogels naar het binnenste van het ei of op de eierschaal.
Fruit en groenten Van grond besmet met dierlijke mest of besmet irrigatiesysteem.
Noten en zaden Tijdens het verwerkingsproces van besmette bronnen of tijdens de behandeling.
Huisdieren (reptielen, kleine knaagdieren) Direct contact met de dieren of hun omgeving, vooral zonder goede handhygiëne.

Let op hoe de verspreiding kan plaatsvinden naar voedingsmiddelen die u misschien niet eens beschouwt als bronnen van salmonella, zoals fruit en groenten. Dit laat zien hoe belangrijk het is om goede hygiëne en juiste behandeling van zowel voedsel als dieren te hebben om het risico op verspreiding te verminderen.


Salmonella tijdens de oogst en verpakking

Als we kijken naar fruit en groenten, kunnen we zien dat salmonella deze voedingsmiddelen kan bereiken via grond die is besmet met dierlijke mest. Als mest salmonellabacteriën bevat, kunnen deze dus op fruit en groenten terechtkomen wanneer ze worden geoogst.

Bovendien kan water met salmonella dat wordt gebruikt om de gewassen te irrigeren ook bijdragen aan de verspreiding. Als de oogst en verpakking van fruit en groenten slecht worden behandeld, kunnen de bacteriën dus in de winkel belanden, en vervolgens in uw keuken!

Salmonella tijdens transport en distributie

Maar het is niet alleen tijdens het verpakken dat salmonella aanwezig kan zijn. De infectie kan ook optreden tijdens het transport en de distributie van voedsel. Salmonellabacteriën gedijen waar het warm is. Als voedsel niet goed gekoeld wordt tijdens het transport, kan de infectie zich snel verspreiden. Op deze manier kan een groter deel van de lading met salmonella aankomen dan wanneer de behandeling op de juiste temperatuur was geweest.

Salmonella in de winkel en in de keuken

In een winkel kan salmonella worden overgedragen tussen verschillende voedingsmiddelen als ze direct contact met elkaar hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat rauw voedsel in contact komt met bereid voedsel en zo de infectie naar consumenten verspreidt.

Het is dus uiterst belangrijk dat winkels duidelijke procedures hebben over hoe voedsel moet worden behandeld. Hygiëne zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar ook hoe verschillende soorten voedsel worden verpakt en opgeslagen. In uw keuken heeft u de grootste verantwoordelijkheid. Zodra het voedsel bij u thuis is aangekomen, kan correcte behandeling in uw keuken verdere verspreiding en ziekte voorkomen.


U moet ervoor zorgen dat u:

  • Uw handen wast
  • Keukengerei schoonmaakt
  • Werkoppervlakken schoonhoudt voor en na contact met rauw voedsel
  • Hetzelfde keukengerei niet gebruikt voor rauw en bereid voedsel

Met goede gewoonten in uw keuken kunt u salmonella effectief buiten de deur houden. Zelfs als de infectie zijn weg heeft gevonden van de boerderij naar uw keuken, kunt u er zeker van zijn dat er geen gastro-intestinale problemen zullen zijn!

Preventieve maatregelen van boerderij tot keuken

Net als bij alle andere infecties zijn preventieve maatregelen essentieel om het risico op infectie te beheersen.

Op de boerderij

Er kan worden gewerkt met een strikte hygiënepraktijk. De gezondheid van de dieren moet regelmatig worden gecontroleerd en er kunnen tests worden uitgevoerd om te controleren of er een infectie op de boerderij is.

Tijdens de oogst en verpakking

Tijdens de oogst is het belangrijk om fruit en groenten op een hygiënische manier te behandelen. Dit kan de verspreiding van de infectie voorkomen.

Tijdens transport en distributie

Het is belangrijk dat transport en distributie bij de juiste temperatuur plaatsvinden. Dit moet worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat er geen te hoge temperaturen zijn die kunnen leiden tot de vestiging en verspreiding van salmonella door de hele levering.

In de winkel en in de keuken

In winkels, restaurantkeukens en bij u thuis in uw keuken kan hygiëne infectie voorkomen. Dit geldt zowel voor handen als oppervlakken. Bovendien moeten rauwe en bereide voedingsmiddelen apart worden bewaard. In de keuken kunnen we ook infectie voorkomen door ervoor te zorgen dat het koken van vlees en eieren adequaat is om bacteriën te doden.

Kennis is macht

Tenslotte, maar daarom niet minder belangrijk, is kennis macht. Als u een thuistest hebt besteld om te controleren of u salmonella of andere infecties zoals keelpijn heeft opgelopen, is het belangrijk om te weten hoe hiermee om te gaan. Enerzijds kunt u maatregelen nemen om te voorkomen dat de infectie zich verder verspreidt, en anderzijds kunt u vooruit plannen om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.